AGENDA

AGENDA-ITEM

Michael Ignatieff in De Balie in Amsterdam

26-01-2019

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019 en het recente gedwongen vertrek van de prestigieuze Centrale Europese Universiteit in Boedapest (CEU) vertelt Cossee-auteur Michael Ignatieff hoe Europese democratieën ervoor staan. Het evenement vindt plaats in De Balie in Amsterdam.

CEU besloot begin deze maand haar activiteiten vanuit Hongarije te verplaatsen naar Wenen. Na een langdurig conflict tussen de universiteit en de Hongaarse autoriteiten werd de positie van CEU onhoudbaar. Volgens de universiteit voldoet ze aan alle bepalingen in de nieuwe Hongaarse onderwijswet, maar de regering Orbán geeft hen geen toestemming in Hongarije te blijven. Nu is de universiteit Hongarije uitgejaagd. Wat zegt deze stap van CEU over democratie in Europa en de toekomst van voormalige Oostbloklanden? Samen met Michael Ignatieff, CEU rector, schrijver, internationaal geroemd filosoof en voormalig politicus, bekijken we de uitdagingen voor Europese democratieën.

Hoe verhoudt de verloren strijd van CEU zich tot de huidige stand van zaken in Europa? Met de aankomende Europese verkiezingen spreken we met CEU rector Ignatieff over de opkomst van illiberale democratieën in Europa. We vragen hem  waarom de toekomst van Europa onzeker is.

Tinneke Beeckman, Vlaams filosofe en schrijfster, leidt de avond in. In haar boek ‘Macht en Onmacht’ bespreekt ze thema’s als democratie, waarheid en slachtofferschap. Ze schrijft over een vertwijfeling in de samenleving en het gebrek aan kritisch denken in de afgelopen jaren.

Meer informatie

Aanvang: 20.00 uur.