AGENDA

AGENDA-ITEM

Lezing Lia Tilon in het Allard Pierson Museum

01-12-2018

Op 1 december geeft Lia Tilon een lezing over Albert Kahn en haar roman Archivaris van de wereld. De lezing en het boek sluiten aan bij de nu lopende tentoonstelling 'De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918', die nu te zien is in het Allard Pierson en waar ook foto's van Albert Kahn in opgenomen zijn.

In Archivaris van de wereld vertelt Tilon, door de ogen en pen van Kahns chauffeur Dutertre, het verhaal van de rijke bankier en filantroop uit de Elzas. Albert Kahn was ervan overtuigd dat de toen nog revolutionaire kleurenfotografie de angst voor het vreemde weg kon nemen, als men kleurenfoto's kon zien van volkeren die aan de andere kant van de wereld woonde. Met zijn chauffeur, die hij liet omscholen tot fotograaf, trekt Kahn van land tot land, om de vele mensen die ze aantreffen te fotograferen. 

    In de aanloop van de Tweede Wereldoorlog, wanneer Kahn op sterven ligt, vraagt Dutertre zich af wat er van Albert Kahns streven naar vrede tussen de volkeren van deze wereld over is gebleven, op het enorme archief van de planeet na.

Tijdens haar lezing gaat Lia Tilon in op de mysterieuze figuur van Albert Kahn en zijn wens de verschillende volkeren bijeen te brengen door middel van autochromes. 

De lezing vindt plaats in het museumcafé van het Allard Pierson Museum.

Aanvang: 15:00 uur

Adres: Oude Turfmarkt 127, 1012 GC Amsterdam

Neem voor kaarten contact op met Eva Bouman via bouman@cossee.com of +31 (0)20 - 528 99 11

De tentoonstelling 'De wereld in kleur. Kleurenfotografie voor 1918' loopt tot en met 6 januari 2019. Het boek Archivaris van de wereld is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar in het museum.