AGENDA

AGENDA-ITEM

Judith Belinfante over Marianne Philips en De zaak Beukenoot, het Boekenweekgeschenk van 1950

23-03-2019

Judith Belinfante zal op 23 maart om 14.00 uur een lezing geven over De zaak beukenoot van Marianne Philips. 

Op deze zaterdagmiddag zal Historica en oud-politica Judith Belinfante vertellen over het werk van haar grootmoeder, schrijfster Marianne Philips (1886 – 1951). Zij schreef in 1950 het Boekenweekgeschenk, De zaak Beukenoot.

In maart verschijnen er bij uitgeverij Cossee twee heruitgaven van de Nederlandse schrijfster Marianne Philips: De zaak Beukenoot en De biecht. In allebei de uitgaven verzorgt kleindochter Judith Belinfante een nawoord. De boeken van Philips kunnen met recht herontdekte klassiekers genoemd worden.

Philips heeft een fascinerend leven achter de rug, dat volledig aansluit op het Boekenweekthema, De moeder, de vrouw. Philips was politica en schrijfster en werd geboren in een welvarend Joods gezin in Amsterdam. Ze werd al jong wees en moest toen voor haar stiefzusje- en broertje passen en na school in het naaiatelier van haar stiefvader werken. Hierdoor kon ze de driejarige hbs niet voltooien.

In 1929 debuteerde Philips met haar roman De wonderbare genezing, een jaar later verscheen De biecht, beide sterk autobiografische boeken. In haar werk vind je een grote belangstelling voor ethische, filosofische en sociale vraagstukken. Als Joodse mocht Philips vanaf 1940 niet meer publiceren. Na de oorlog, en al ernstig ziek, deed Philips mee aan de prijsvraag van de cpnb voor de Boekenweek. In 1950 werd bekend dat haar novelle De zaak Beukenoot werd verkozen tot het Boekenweekgeschenk van dat jaar.

Judith Belinfante zal op 23 maart van alles vertellen over het fascinerende leven en werk van haar grootmoeder Marianne Philips. Uiteraard zal er speciale aandacht zijn voor De zaak Beukenoot.

Datum: zaterdag 23 maart
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Toegang: gratis
Aanmelden: info@maximushillegersberg.nl