AGENDA

AGENDA-ITEM

Boekpresentatie 'De strijd om de toekomst' van Addie Schulte

06-03-2019

Op 6 maart om 17:00 uur wordt het essay van Addie Schulte, getiteld De strijd om de toekomst feestelijk gepresenteerd in Athenaeum Roetersstraat in Amsterdam.

Christoph Buchwald, uitgever en redacteur, zal een inleiding geven. Anna Krijger, schrijver en journalist, zal Addie Schulte interviewen. René Cuperus, wetenschapper en columnist, zal een column voordragen in reactie op De strijd om de toekomst.

Ondermijnen populisten de democratische wereldorde? En staat onze westerse beschaving werkelijk op het spel? Dagelijks staan de kranten en sociale media vol met doemscenario’s over onze toekomst – we lijken er steeds meer van overtuigd dat de toekomst ons geen betere wereld brengt.

In De strijd om de toekomst onderzoekt Addie Schulte neergangstheorieën over actuele kwesties als migratie, neoliberalisme, robotisering en klimaatverandering. Niet om het waarheidsgehalte of de waarschijnlijkheid van deze doemscenario’s vast te stellen, maar om te onderzoeken hoe deze denkbeelden zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld en welke invloed zij hebben op het beeld van onszelf en van de wereld. Hij bespreekt een scala aan vooraanstaande en opkomende denkers over het hele politieke spectrum, zoals Paul Scheffer en Frits Bolkestein, Naomi Klein en Michael Ignatieff, Steven Pinker en Rutger Bregman.   

Wat zeggen de angsten voor de migrant, of voor de Apocalyps, eigenlijk over onszelf? Addie Schulte geeft kritische instrumenten om de ideeënstrijd over de toekomst te ontleden. Hij laat zien dat neergangstheorieën onderdeel zijn van het politieke debat: ze kunnen worden gebruikt om ons voor het karretje van elk mogelijke ideologie te spannen, omdat ze ons ook een betere wereld beloven. Maar wie echt op een andere manier naar onze toekomst wil kijken, zal daarin ruimte moeten laten voor twijfel en onzekerheid.