AGENDA

AGENDA-ITEM

Boekpresentatie 'De grenzen van mijn taal' van Eva Meijer

24-01-2019

Uitgeverij Cossee nodigt u van harte uit voor de boekpresentatie van De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie van Eva Meijer. De presentatie vindt plaats op donderdag 24 januari vanaf 16.30 uur in Athenaeum Boekhandel te Amsterdam.

In 2016 slikten meer dan een miljoen Nederlanders een antidepressivum. Over de behandeling van depressie is al veel geschreven, over de betekenis ervan veel minder. In De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie gebruikt Eva Meijer haar eigen ervaringen met depressie als vertrekpunt om het fenomeen in kaart te brengen.

In dit essay geeft ze weer hoe je waarneming en gevoel kunnen veranderen als je depressief bent. Ze onderzoekt hoe mensen met terugkerende depressies als scheve bomen doorgroeien: hoe niet hun hersenen maar hun ziel verandert. Ze schrijft over de rol van therapie en taal, en ons vermogen om ons in gesprekken met anderen opnieuw vorm te geven. Ook de sociale en culturele dimensies van depressie komen aan bod. Het lijkt alsof we leven in een maatschappij waarin geluk te koop is, en waarin mensen vooral als consumenten worden gezien.

De grenzen van mijn taal is een pleidooi voor letterlijk in beweging blijven, goed blijven kijken en standvastig zijn. Uiteindelijk is het een zoektocht – die voert langs inzichten van filosofen en kunstenaars, wandelingen met honden  en de troost van stilte, poezen, hardlopen en winterbomen – naar wat ons leven betekenis geeft.

***

Donderdag 24 januari 2019
Inloop 16.30 u. Aanvang 17.00 u.
Athenaeum Boekhandel 
Spui 14 - 16, Amsterdam
Tel: 020 5141460