BOEKEN

BOEK

Portret van een onbekend meisje - ebook

Portret van een onbekend meisje - ebook

Aleksandr Skorobogatov

Sasha en Katia hebben hun toekomst samen helemaal uitgestippeld. Maar wanneer hun omgeving erachter komt dat Katia zwanger is, moet het jonge stel plotseling het gevecht aangaan met hun vrienden en familie – en met de onontkoombare realiteit van Sovjet-Rusland.

De zon scheen ongewoon fel op de dag dat Sasha haar voor het eerst ontmoette, dat staat hem jaren later nog helder bij. Ze speelden een spel met de andere buurtkinderen, maar elke herinnering daaraan verbleekt bij de indruk die Katia achterliet. De volgende ochtend wist Sasha niet hoe snel hij het klaslokaal uit moest rennen, en vloog direct naar haar huis Рze is alleen maar mooier geworden, hoe heeft ze dat in ̩̩n dag voor elkaar gekregen?

De liefde slokt het tweetal op – ze geven zich volledig aan elkaar over. Aanvankelijk tot vertedering van hun ouders, maar al snel stuit het jonge stel op wat toelaatbaar is en wat verboden. Wanneer haar vader ontdekt dat Katia zwanger is, worden hun toekomstdromen ruw verstoord. De wereld die zij voor zichzelf creëerden, blijkt onacceptabel voor ouders, leraren en politieagenten in een land waar iedereen vóór alles de Partij moet volgen.

Portret van een onbekend meisje is een rauwe, zinderende geschiedenis van een eerste, even mooie als destructieve liefde, en tegelijk een harde afrekening met een regime dat mensen breekt, puurheid en onschuld straft en levens verwoest. Skorobogatov betovert zijn lezers met zijn unieke zinnelijke stijl, die de jeugdherinneringen van Sasha op bewonderenswaardige wijze tot leven doet komen.