BOEKEN

BOEK

zet af en zweef

zet af en zweef

Hélène Gelèns

zet af en zweef werd bekroond met de Jan Campertprijs voor de poëzie in 2010.

Alles is in beweging in de gedichten van Hélène Gelèns. Er wordt gerend, gezweefd, gebuiteld, gewerveld, geslingerfietst. Toch wordt geen doldraaiende wereld opgeroepen. Met alle bewegelijkheid wordt eerder een oase geschapen binnen het haastige leven van alledag.

zet af en zweef werd bekroond met de Jan Campertprijs voor de poëzie in 2010.

Zoals in haar lovend ontvangen debuutbundel niet beginnen bij het hoofd maakt Gelèns gebruik van muzikale technieken en speelt ze met klank, ritme en betekenisverschuivingen. Dat levert vaak speelse, soms licht absurde, tegendraadse gedichten op. De dichter/criticus Piet Gerbrandy voorspelde Gelèns een grote toekomst als dichter.

   

niet wij rennen

1

we denken aan doelloos aan ongeremd rennen
we rennen en rennen vertragen het beeld
zet af zweef en land

elke pas rolt van de hak
naar de bal van de voet naar de grote teen
elke afzet vol kracht elke pas wordt een sprong
zet af zweef en land zet af en zweef

we zweven en zweven in ongeremd rennen
we luchtklieven meer dan we grond raken
zet af zweef en land zet af en zweef land zet af

we denken ons doelloos ons ongeremd rennend
we lopen ons leeg het lijf tot een pijl
moeiteloos rennen we niets doet nog pijn

niet wij rennen
het pad rent

‘Zo klinkklaar als de gedichten van Hélène Gelèns bij het eerste oogcontact schijnen, zo betekenisvol worden ze bij herlezing. Voor poëzie is dat een teken van kwaliteit.’ – Arie van den Berg in NRC Handelsblad

‘Vindingrijke, absurde en vaak ook geestige gedichten.’ – vier sterren recensie van Peter Swanborn in de Volkskrant

‘Gelèns schrijft met vaart en humor, poëzie van grote wijsheid’ – Piet Gerbrandy in De Groene Amsterdammer

‘Aanstekelijk, zo’n heuse derwisjbundel.’ – Rob Schouten in Vrij Nederland

‘Het zijn gedichten die tintelen, waarin de taal de zwaartekracht soms even overwint.’ – Janita Monna in Trouw

‘Teken dat het wel goed zit met deze bundel is dat herlezen mogelijk is: dit verveelt niet en dat is het grootste compliment.’ – Erik Lindner op DeGroene.nl

'De titel van haar bundel had niet beter gekozen kunnen zijn. Ze neemt de vrijheid op muzikale wijze aan de rol te gaan.' - Maaike Meijer in De 100 beste gedichten

Recensie op deReactor.org

De stuwende kracht van de stijl van Hélène Gelèns is door de hele bundel heen voelbaar. Het maakt het lezen ervan ook tot een fysieke ervaring. De beweging van de gedichten is zo krachtig dat ze mij ging bewegen, met een variatie op het door de Navajo’s geïnspireerde gedicht: ‘ik lees, ik word deel van het gedicht’.

Bron: DeReactor.org

Recensie op Trouw.nl

De tweede bundel van Hélène Gelèns is evenwichtiger dan haar debuut. In ’zet af en zweef’ heeft ze haar eigen toon gevonden.

Bron: Trouw.nl

Bespreking op Meander.net

Na haar eigenzinnige debuut Niet beginnen bij het hoofd in 2006 is er met zet af en zweef nu de tweede bundel van Hélène Gelèns. Haar muzikale omgang met de taal, humor, filosofische ondertoon en experimenteerdrift levert weer een bijzondere bundel op.

Bron: Meander.net

Recensie op Volkskrant.nl

In haar nieuwe dichtbundel, zet af en zweef, schrijft Hélène Gelèns: ‘de hel is een stilgezet hier’. En elders vraagt ze zich af: ‘blijf je mens als je niet beweegt niets in beweging zet’. Het zijn regels die veel zeggen over de angst van de dichter voor een leven dat geen leven meer is zodra het stilvalt.

Bron: Kunst.Volkskrant.nl

Recensie op NRCBoeken.nl

Hélène Gelèns schrijft poëzie die klinkklaar lijkt, maar meer te melden heeft. Ook haar toonsoort is luchthartig en lichtvoetig, maar daaronder zoemt de bas van de poëtische traditie.

Bron: NRCBoeken.nl

Recensie uit de Groene Amsterdammer

Hélène Gelèns publiceerde een tweede dichtbundel, opnieuw zo licht van toon als de voorganger maar wel wat lijviger en coherenter: zet af en zweef.

Bron: ErikLindner.nl

bekroond met de Jan Campertprijs voor poëzie