BOEKEN

BOEK

Soldatenrock

Soldatenrock

Wladimir Kaminer

Maar hij heeft geluk en hij wordt in zijn eenheid 'plaatsvervangend amusementsorganisator'. Hij draait dus soldatenrock, zet de compagnie aan het dansen en brengt de socialistische moraal aan de rand van de afgrond.

1967 is een beslissend jaar. De Sovjet-Unie viert met veel hoempapa de vijftigste verjaardag van de oktoberrevolutie, Juri Gagarin doet de groeten vanuit het heelal, en ergens in Moskou aanschouwt een jongen het levenslicht die alles in het werk zal stellen om de roemrijke republiek op zijn grondvesten te doen schudden. Van kindsbeen af staat Wladimir op voet van oorlog met zijn land. Op school al bedenkt hij de vreselijkste nieuwsberichten, en later zorgt hij bij het toneel voor hoogst eigenzinnige opvoeringen. Maar er komt een moment dat het voor elke jonge Rus gedaan is met de lol. Ook voor Wladimir, die een grote sympathie koestert voor langharig werkschuw tuig met een elektrische gitaar, is er geen ontkomen aan: hij wordt opgeroepen voor het heldhaftige sovjetleger en ingedeeld bij de luchtafweer.

Maar hij heeft geluk en hij wordt in zijn eenheid 'plaatsvervangend amusementsorganisator'. Hij draait dus soldatenrock, zet de compagnie aan het dansen en brengt de socialistische moraal aan de rand van de afgrond.

   

In 1967 vierde ons land een belangrijk jubileum: sedert de Grote Oktoberrevolutie waren vijftig jaar verstreken. Voor de reëel bestaande socialistische kleine burger was er niet veel reden trots te zijn op zijn land en het systeem dat daar bestond. De klei-ne burgers hadden heel wat problemen met dat systeem: het worstprobleem, het suikerprobleem, het boterprobleem en nog tal van andere problemen die de Sowjet-Unie weinig aantrekkelijk voor hen maakten. Voor een romanticus daarentegen zag de realiteit er heel positief uit. Want in ballet waren wij nummer één. Geen ballerina ter wereld kon zo fantastisch springen als die van ons. Ook de bouw van de grootste atoomcentrale ter wereld was alleen in de Sowjet-Unie mogelijk, en bovendien hadden we de eerste mens de ruimte in gestuurd.

De eerste hond, de eerste mens, de eerste raket. Deze uitmuntende prestaties en indrukwekkende resultaten hadden we te danken aan de Grote Oktoberrevolutie. Daar ging het om bij het jubileum in 1967. Alle kranten, televisie-uitzendingen, radioprogramma's en personeelsbijeenkomsten maakten melding van deze successen en de prachtige vooruitzichten voor de toekomst.

De mensen luisterden en waren over het geheel genomen de Grote Oktoberrevolutie dankbaar. Dankbaar voor het ballet en voor Joeri Gagarin, wiens boek Van boven gezien precies volgens plan tijdens het jubileumfeest zou verschijnen. Passages uit Gagarins werk werden al voor het verschijnen gepubliceerd in de Literatoernaja Gazeta. Daar vertelde de kosmonaut hoe fantastisch de Sovjet-Unie er van bovenaf uitziet: blauwe rivieren, besneeuwde bergtoppen en groene, sappige bossen. Gagarin veroorloofde zich zelfs een paar kritische opmerkingen: 'Veel rivieren moeten nog worden overbrugd, de steppen geploegd en de kleine dorpen geëlektrificeerd. We hebben nog veel te doen.'

'Hij is Duitslands troetel-Rus. Een beetje exotisch, een beetje brutaal, een beetje sexy, maar allemaal niet te. En zijn verhalen zijn echt goed geschreven, in mooie korte zinnen, en met een droogkomische clou in elke alinea.' - Trouw

Bespreking op Hotel-Boekenlust.nl

Toen de Grote Oktoberrevolutie 50 jaar oud was (1967), werd Wladimir Kaminer in Moskou geboren. Hij was geen praatgraag kind, maar naar aanleiding van een kleine haast traumatische ervaring ging zijn mond open en is toen nooit meer dichtgegaan.

Bron: Hotel-Boekenlust.nl