BOEKEN

BOEK

Scènes uit de provincie - midprice

Scènes uit de provincie - midprice

J.M. Coetzee

De romans Jongensjaren, Portret van een jongeman en Zomertijd gelden als J.M. Coetzees fictieve autobiografie en als centrale delen van zijn oeuvre. Op verzoek van de auteur verschenen de drie boeken, aangevuld door hemzelf, in één band met de titel Scènes uit de provincie.

Coetzee vertelt over het opgroeien van een eenzaam en verloren jongetje in Zuid-Afrika, over de jongeman die dichter wil worden, maar zijn geld bij IBM moet verdienen. In Zomertijd schetst hij via interviews met bekenden en familie een portret van de inmiddels overleden schrijver Coetzee.

Alle drie de romans zijn wereldwijd geprezen vanwege het indrukwekkende taalgebruik en de meedogenloosheid waarmee de hoofdpersoon is neergezet.

Tijdens het Coetzee Festival in Amsterdam in 2010 las Jeroen Willems passages voor uit Portret van een jongeman. Tot John Coetzee’s eigen verbazing barstte het publiek voortdurend in lachen uit. In zijn dankwoord na het feest zei hij: ‘Deze drie avonden in Amsterdam vond ik interessant omdat ik hier gelezen ben in een taal waarin ik mij een geestiger schrijver voel te zijn dan in het oorspronkelijk Engels.’

De hoogste tijd dus om deze drie meesterwerken van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee nu voor een uiterst verleidelijke prijs in een bijzondere uitgave te leren kennen of te herlezen.