BOEKEN

BOEK

Rode liefde. Een Oost-Duitse familiegeschiedenis

Rode liefde. Een Oost-Duitse familiegeschiedenis

Maxim Leo

Dat hij niet te veel vragen moest stellen over de ruzies van zijn ouders, begreep Maxim Leo maar al te goed. Naar de politiek, de gemeenschap en de grote zaak vroeg hij niet –dat kon te pijnlijk worden in de DDR.

Bijna twintig jaar na de val van de Muur gaat Maxim Leo alsnog op zoek naar antwoorden.Waardoor raakte zijn grootvader Gerhard, de verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, van hem vervreemd? Hoe konden zijn ouders, eens zo verliefd, uit elkaar groeien, enwaarom gaf zijn moeder haar carriére als journalist op?

Met humor en een verfrissende eerlijkheid laat Leo zien hoe het er echt aan toeging in Oost-Duitsland, en met welke innerlijke conflicten haar inwoners te maken kregen.

Voor de eerste generatie vormde de DDR een tweede kans, het land waar alle hoop opgevestigd was. We zien de ontgoocheling bij hun kinderen, die twijfels hebben bij desocialistische droom, maar zich niet kunnen ontworstelen aan de macht van de Partij.Voor de kleinkinderen lonkt het Westen: daar ligt de toekomst, die de bekrompen DDR hun nooit zal kunnen geven.

Rode liefde laat zien dat het Duitsland van vandaag niet alleen door Tweede Wereldoorlogis gevormd, maar dat ook de ‘Ostweh’ diepgeworteld is. Maxim Leo’s familiegeschiedenis schetst een begripvol beeld van een grote maatschappelijke droom en zijn teloorgang, van een staat die bepalend was voor de levens van ál zijn bewoners, tot in de meest persoonlijke gebeurtenissen.

Ook verkrijgbaar als eboek

   

‘De DDR was een nieuw begin, een kans om nog één keer opnieuw te beginnen. Vanaf nu telde alleen de toekomst. Het trauma moest een droom worden. Alle wonden, alle fouten waren vergeven en vergeten, als je bereid was deel uit te gaan maken van deze nieuwe gemeenschap. Nieuw geloof tegenover oud zeer, dat was het grondbeginsel van de DDR.’ – Maxim Leo


Download het fragment als PDF

‘Hij beschrijft de “leugens van alledag” en de tegenstrijdigheden van de ddr, waar mensen iedere dag opnieuw mee te maken kregen, en doet dat op heldere, humoristische en waarheidsgetrouwe manier.’ – Julian Barnes

'Het boek van Maxim Leo vormt een bijzondere combinatie van documentaire feitelijkheid en een scherpzinnige, invoelende en duidende blik. En het leest als een roman.' - Friesch Dagblad

‘Een aangrijpend familieverhaal, een boeiend en tot nadenken stemmend portret van een verdwenen wereld.’ – The Guardian

'Een mooie familiegeschiedenis.' – Reformatorisch Dagblad

‘Een belangrijk en meeslepend boek.’ – Spectator

‘Een indrukwekkend boek, heel ontroerend en erg intelligent.’ – Radio Bremen

‘Het komt maar heel zelden voor dat iemand zo goed over weet te brengen hoe het leven van alledag er in de DDR daadwerkelijk uitzag.’ – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Blogrecensie van Rode liefde

Maxim Leo werd in 1970 in Oost-Berlijn geboren. Hij maakte dus als 19-jarige de val van de Berlijnse Muur mee, één van de belangrijkste gebeurtenissen van de twintigste eeuw. Ook zijn ouders en grootouders waren aanwezig bij gebeurtenissen die elke jongere nu op school leert. In Rode liefde vertelt Maxim Leo zijn familiegeschiedenis, die hij schreef aan de hand van interviews, dagboeken, brieven en officiële documenten.

Bron: Lalageleest.Wordpress.com

VPRO Boeken tipt Rode liefde van Maxim Leo

Eerlijk en laconiek beschrijft Leo, journalist bij de Berliner Zeitung, hoe hij al vroeg begreep dat je niet zomaar alles kon zeggen wat je dacht.

Bron: Boeken.VPRO.nl

Interview met Maxim Leo op Cutting Edge

Maxim Leo (1970), journalist, werd geboren in Oost-Berlijn en was negentien jaar toen de twee Duitslanden weer één werden. Vijfentwintig jaar na de val van de Muur is zijn boek over zijn familie, ‘Haltet euer Harz bereit’, dat in 2011 de Europese Boekenprijs won, naar het Nederlands vertaald. ‘Rode liefde’ gaat over Leo’s zoektocht naar de geschiedenis van zijn familie: over de opa die in het Franse verzet vocht en de opa die Duits soldaat was, zijn moeder die in de DDR geloofde maar worstelde met de ideologische starheid, zijn vader die rebelleerde en tenslotte zijn eigen jeugd in Oost-Duitsland.

Bron: CuttingEdge.nl

Recensie in The Guardian

A compassionate memoir about a collapsed country and a lost home.

Bron: TheGuardian.com

Kirkus Review over Rode liefde

In this winner of the European Book Prize, Leo not only produces a moving family memoir, but also a probing exploration of the human need to believe and belong.

Bron: Kirkusreviews.com

Artikel in The New York Times

A quarter-century has passed since the Berlin Wall came down and the German Democratic Republic disappeared. That’s more than half the life span of the East German state, a smoke-and-mirrors contraption conjured from the rubble of World War II that has become, for those who lived there, an increasingly distant and improbable memory.

Bron: NYTimes.com

Bespreking in The Independent

“I never felt as close to the GDR as I did after its downfall,” Maxim Leo remarks, pondering the paradox that in the final years of the East German state he had felt “a Westerner”, even pretending with friends that they were tourists from the West.

Bron: Independent.co.uk

Bespreking in The Spectator

Red Love is a compelling biography by Maxim Leo, a natural narrator whose sentences ring with hopelessness when his characters feel empty, and with abandon when his characters feel free.

Bron: Spectator.co.uk

Vijfsterren bespreking in The Telegraph

It is difficult to imagine now, almost 25 years on, that a place like the German Democratic Republic ever really existed. And yet when author and journalist Maxim Leo was growing up in East Berlin in the Seventies and Eighties the GDR was not only real, it was omnipresent. As a totalitarian state it governed how Leo was schooled and what job he was allowed to apply for, and what he was allowed to think and say. Like an overbearing parent it was stifling and terrifying, but also strangely reassuring.

Bron: Telegraph.co.uk

bekroond met de European Book Prize non-fiction 2011