BOEKEN

BOEK

Langzame man - midprice

Langzame man - midprice

J.M. Coetzee

Toen hij door de lucht vloog dacht hij nog direct weer op te kunnen staan, even diep adem te halen, en dan weer door te fietsen. Maar nu zit hij thuis, een been tot boven de knie geamputeerd. Met tegenzin probeert hij te wennen aan het idee dat er nu dagelijks een verpleegster over de vloer komt. De eerste is een regelrechte ramp. De tweede, een Kroatische, handig, stevig en niet onaantrekkelijk, brengt Paul Rayment echter al snel op andere gedachten.

Langzame man is een uitmuntende familieroman, een treffend en dikwijls komisch boek, waarin de lezer met een paar principiële vragen wordt geconfronteerd. Waarom hebben we pas echt het gevoel dat we leven als we voor een ander kunnen zorgen? Hebben mensen zonder kinderen iets essentieels gemist? En buitendien, wat is echte liefde?

‘Het beste boek van de afgelopen tien jaar.’ – Arnon Grunberg in de Volkskrant

Ook verkrijgbaar als ebook

   

De klap komt van rechts, hard en verrassend en pijnlijk, als een stroomstoot, en tilt hem van de fiets. Ontspan! zegt hij tegen zichzelf terwijl hij door de lucht vliegt (met het grootste gemak door de lucht vliegt!) en hij voelt zijn ledematen inderdaad gehoorzaam verslappen. Als een kat, zegt hij tegen zichzelf: omrollen, dan overeind springen, klaar voor wat komen gaat. Ook het ongebruikelijke woord soepel of souple is aan de horizon.

Maar zo pakt het niet helemaal uit. Of het nu komt omdat zijn benen hem niet gehoorzamen of omdat hij een ogenblik verdoofd is (hij hoort de klap van zijn schedel op het asfalt meer dan dat hij hem voelt, een ver, houten geluid, als een dreun met een houten hamer), hij springt helemaal niet overeind, maar glijdt door, meter na meter, steeds maar verder totdat hij helemaal slaperig wordt van het glijden.

Hij ligt languit, tot rust gekomen. Het is een schitterende ochtend. De zon voelt prettig. Er zijn ergere dingen dan je helemaal slap laten worden en wachten tot je kracht terugkeert. Er zijn misschien zelfs wel ergere dingen dan even gauw een dutje doen. Hij doet zijn ogen dicht; de wereld kantelt onder hem, draait; hij raakt weg.

Eenmaal komt hij bij, heel even. Het lichaam dat zo licht door de lucht vloog is zwaar geworden, zo zwaar dat hij met geen mogelijkheid zelfs maar een vinger kan optillen. En er staat iemand over hem heen gebogen, die hem de adem beneemt, een jongeman met weerbarstig haar en puistjes langs zijn haarlijn. 'Mijn fiets,' zegt hij tegen de jongen, de korte woorden met moeite uitsprekend. Hij wil vragen hoe het met zijn fiets is, of iemand ervoor zorgt, want fietsen kunnen zoals bekend zomaar verdwijnen; maar voordat die woorden willen komen is hij alweer weggezakt.


Download het fragment als PDF

'Coetzee is altijd een schrijver geweest die dubbelzinnigheid en ambivalentie de boventoon liet voeren in zijn werk, die zijn lezers liever dilemma's en vragen voorschotelde dan onomstotelijke waarheden en andere pasklare antwoorden. Dat is ook nu weer zijn kracht' - Alle Lansu in Het Parool

‘Nobelprijswinnaar Coetzee schreef met Langzame man een schijnbaar eenvoudige en bijna luchtige roman. Maar hij bouwt een meesterlijk web van personages en drijfveren, en speelt een subtiel spel met de rol van de schrijver. Zelden was een uitermate ernstig boek zo humoristisch en niet dikwijls worden complexe problemen zo helder verbeeld. Een briljant boek.’ – NBD|Biblion

Bespreking op Derecensent.nl

Curieuze confrontatie tussen auteur en personage

Bron: Derecensent.nl

Recensie op Humo.be

In Langzame man (Cossee) speelt Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee als vanouds een complex spel met waarheid en ethiek, tegen de achtergrond van een kleine kettingbotsing van catastrofes.

Bron: Humo.be

Recensie op ND.nl

De vijftig gepasseerd, financieel onbezorgd, in zichzelf gekeerd, tobberig en soms niet helemaal serieus genomen door de omgeving.

Bron: ND.nl

Recensie op Groene.nl

Schrijven is bedenken.

Bron: Groene.nl

Bespreking op 8weekly.nl

Wat is echt en wat niet? Hoewel de boeken van J.M. Coetzee wat betreft onderwerp sterk van elkaar verschillen is dit een vraag die in zijn werken terug blijft komen.

Bron: 8weekly.nl

Recensie op NRCBoeken.nl

Voor de afwisseling een luchtige roman van J.M. Coetzee

Bron: NRCBoeken.nl

geselecteerd voor de longlist van de Man Booker Prize