BOEKEN

BOEK

Een vis, zwemmend in roomsaus

Een vis, zwemmend in roomsaus

Marjoleine de Vos

Marjoleine de Vos, de thuiskok van NRC Handelsblad selecteerde voor Een vis, zwemmend in roomsaus haar lekkerste visrecepten en heeft die duidelijk opgeschreven voor de beginnende en de gevorderde kok.

Enkele uitgeverijen in Nederland hebben een dier als symbool, maar er is maar één uitgeverij met een logo om op te eten. Bij de presentatie van onze eerste catalogus zei een boekhandelaar: ‘Wat een toepasselijk symbool, een zalm als logo. Een dier dat tegen de stroom in zwemt.’ Dat hadden we zelf toen nog niet zo duidelijk gezien.

Speciaal voor de Boekenweek maakt Uitgeverij Cossee een uitstapje naar een door ons nog onbetreden genre. Marjoleine de Vos, de thuiskok van NRC Handelsblad selecteerde voor Een vis, zwemmend in roomsaus haar lekkerste visrecepten en heeft die duidelijk opgeschreven voor de beginnende en de gevorderde kok. Tevens zocht zij passende literaire citaten bij elk recept, zoals een paar mooie gedichten van haar eigen hand. Dit literaire kookboekje is geïllustreerd met leuke tekeningen en biedt ook plaats voor je eigen favoriete visrecept. Door de spiraal in de rug ligt het boekje gemakkelijk open en het heeft achterin een insteekhoesje voor kaartjes, knipsels et cetera.

BESTELLEN VIA ONZE WEBSHOP

   

Kort gemarineerde verse ansjovis

Een soort Italiaanse haring krijg je door de ansjovis te marineren, waardoor die fris en licht smaakt en niet zo akelig zuur als de meeste ingelegde ansjovis. Het gerecht is bovendien zo klaar. De vis moet wel echt vers zijn want hij wordt rauw gegeten.

1 pond verse ansjovis
paar (liefst verse) laurierblaadjes
3 lente-uitjes (of een sjalotje)
paar takjes verse tijm
sap van een halve citroen (of meer indien nodig)
2 eetlepels olijfolie

Maak de ansjovisjes schoon en fileer ze. Dat gaat heel makkelijk: met een duim door de buikholte haal je de ingewanden eruit. Pak het kopje met een hand en breek het af, zo kun je in een moeite door ook de graat eruit halen.
Breek het staartje af.

Dep de filets droog en leg ze met het vel naar boven op een platte schaal. Besprenkel elk filetje met citroensap. Laat ze 10 tot 20 minuten afgedekt in de koelkast staan. Neem dan een andere schaal, besprenkel die met olijfolie en wat zout, leg daar de laurierblaadjes in (verse hebben oneindig veel meer smaak dan gedroogde, en een laurierplant is een heel makkelijke kamerplant…) en leg daar de ansjovis op. Bestrooi ze met wat zout en met de tijm, en snipper er de lente-ui of het sjalotje overheen. Dek af en laat nog 10 minuten staan.

Nu kunnen ze gegeten worden, bijvoorbeeld met geroosterd brood erbij.

'Om de beginnende visbereider over de streep te krijgen, verhaalt De Vos met enthousiasme over de ZeeVerse Vismarkt Wieringen in de haven van het Noord-Hollandse dorp Den Oever.' - **** de Volkskrant

'De recepten worden afgewisseld met gedichten waarin vis of andere zeedieren voorkomen. Soms van Marjoleine de Vos zelf, maar ook van K.Schippers, De Schoolmeester of (mij) onbekende dichters. Sommige serieus, maar vaak met een klinkslag, zodat je het boekje met een grote glimlach op je gezicht doorbladert. De veelal mediterrane recepten maken dat je die glimlach nog aan tafel weet te behouden.' - Koken.blog.nl

Bespreking op Koken.Blog.bl

Sommige serieus, maar vaak met een klinkslag, zodat je het boekje met een grote glimlach op je gezicht doorbladert. De veelal mediterrane recepten maken dat je die glimlach nog aan tafel weet te behouden.

Bron: Koken.Blog.nl