BOEKEN

BOEK

Dansen om te overleven. De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril

Dansen om te overleven. De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril

Steven Rosenfeld

Boksen gaat voor Ben Bril niet om brute kracht; het is precisiewerk, bewegen om stoten te vermijden, toeslaan met snelheid en kracht. Een dans die je, in Bergen-Belsen, bij de kleinste misstap met de dood moet bekopen.

Ze hadden het kunnen zien aankomen, Ben Bril, zijn vrouw Celia en hun zoontje Ab. Ze waren tenslotte al eerder verraden, in Utrecht, maar konden de twee jonge premiejagers toen nog afkopen met hun laatste spaargeld. Deze keer, ondergedoken boven Brils Amsterdamse broodjeszaak, is het nota bene de tijdelijke eigenaar van de winkel, een goede vriend van het gezin, die de bezetter inlicht over hun verblijfplaats.

Al jaren voordat het joden verplicht werd, liet de trotse wereldkampioen Ben Bril zich fotograferen met een davidster op zijn bokstenue. Nu, in het Duitse vernietigingskamp, wordt zijn trots verdrongen door de noodzaak zijn vrouw en kind te beschermen. De pragmatische Bril weet dat elke bokser de regels respecteert, en dat het volgen van regels nodig is om te winnen. Dat is hoe hij vecht, dat is hoe hij leeft. Hij komt aan een baantje, klimt op tot Blockalteste, geeft zich in de ring gewonnen aan Duitse bokshelden: hij speelt het spel mee. Zijn goede vriend en collegabokser Appie de Vries begrijpt Brils keuze niet: dat baantje – de mannen wekken, ze naar de appelplaats brengen – is heulen met de vijand, ziet hij dat zelf niet?

Waar precies is de scheidslijn tussen saboteren en meewerken, opgeven en doorzetten, standhouden en inbinden, in situaties waar de juiste keuze niet bestaat? Dansen om te overleven is een even spannend als meeslepend eerbetoon aan de Joodse bokser die met zijn eigen vuisten tegen de Duitsers vocht, en het achteraf kon navertellen.

Ook leverbaar als eboek

   

'In 'Dansen om te overleven' kiest Rosenfeld ervoor om zeer gedetailleerde informatie te gebruiken om het verhaal te vormen tot literaire non-fictie, waardoor je als het ware naast Bril en zijn medegevangenen staat. We zijn erbij als de familie verraden wordt in Stroe, als ze schuilen als muizen onder een plankenvloer in Utrecht en wanneer ze op appèl staan in Vught of wanneer een oude Jood wordt afgevoerd, de man die weken boven Bril in het stapelbed lag. De rijkdom aan details, de keus voor de periode in Vught, het schrijverstalent van Rosenfeld en de spanning die daardoor voelbaar is, maakt dat het lezen van dit boksboek hetzelfde plezier verschaft als een roman. 'Dansen om te overleven' is tegelijkertijd een intiem boek over een sportman, zijn passie en de strijd in een kamp waar SS'ers het voor het zeggen hebben.' - Trouw

'Voor wie geen boksliefhebber is, is “Dansen om te overleven” een zeer goed geschreven kennismaking met deze sportlegende, wiens verhaal ook de jongere lezer van 12 jaar en ouder zal aanspreken. Daarnaast is het een aangrijpend verslag van gevangenschap in kamp Vught. Het verhaal van Bril is daarmee niet enkel een eerbetoon aan een memorabele topsporter, maar ook aan een Joods gezin dat het zoals zovele zwaar te verduren kreeg tijdens de Holocaust.' - Historiek.net

Bespreking op Historiek.net

Voor wie geen boksliefhebber is, is “Dansen om te overleven” een zeer goed geschreven kennismaking met deze sportlegende, wiens verhaal ook de jongere lezer van 12 jaar en ouder zal aanspreken. Daarnaast is het een aangrijpend verslag van gevangenschap in kamp Vught. Het verhaal van Bril is daarmee niet enkel een eerbetoon aan een memorabele topsporter, maar ook aan een Joods gezin dat het zoals zovele zwaar te verduren kreeg tijdens de Holocaust.

Bron: Historiek.net

Auteur Steven Rosenfeld bij Kamp Vught

vandaag is nationaal monument kamp vught een prachtig archief rijker geworden. het gaat om unieke foto's en documenten over ben bril (1912-2003), de legendarische nederlandse bokskampioen van voor de tweede-wereldoorlog, een oorlog die hij als jood uiteindelijk zou overleven. bril zat vanaf april 1943 in het ss-kamp vught en overleefde daarna kamp bergen-belsen. begin deze maand verscheen een biografie over de bokslegende van de hand van de amerikaanse journalist steven rosenfeld: 'dansen om te overleven'. het zijn de documenten en foto's die rosenfeld wist op te sporen voor zijn boek, die kamp vught vandaag heeft ontvangen. het materiaal zal worden gebruikt voor verder (wetenschappelijk) onderzoek, tentoonstellingen en educatieve projecten.

Bron: Beeldenstormer.nl

Auteursbezoek Steven Rosenfeld op Omroep Brabant

Nationaal Monument Kamp Vught kreeg woensdag bijzondere documenten en persoonlijke foto's overhandigd over bokser Ben Bril. Een nazaat, Amerikaan Steven Rosenfeld, schreef een boek over de bokslegende: Dansen om te overleven. Daarin wordt onder meer zijn tijd in Kamp Vught beschreven.

Bron: OmroepBrabant.nl

Ben Bril in gesprek met Wilfried de Jong

Sportpaleis de Jong - 22 oktober 1999

Bron: NPOGeschiedenis.nl

Ben Bril memorial 2015

De Brabander Rafik Harutjunjan zet zijn wereldtitel van de World Boxing Federation (WBF) op het spel en dat wordt ongetwijfeld, net als vorig jaar, een ware krachtproef. Spanning en sensatie zijn verzekerd. Ook de Limburger Gevorg Khatchikian zal tot het uiterste gaan. Hij wil dolgraag zijn carrière in het buitenland voortzetten. Het programma behelst meer wedstrijden. Josemir Poulino en Jessica Belder doen een aanval op het Nederlands kampioenschap. Ook Vinkevener Steve Suppan, meervoudig Nederlands Kampioen Boksen lichtgewicht, komt in actie en wil zich als coming man onderscheiden. Ten slotte nog dit: de Grote Prijs van Amsterdam belooft ook weer één en al emotie.

Bron: Carre.nl