BOEKEN

BOEK

Alabama Song

Alabama Song

Gilles Leroy

Zelda en F. Scott Fitzgerald vormden het eerste echte glamourkoppel.

Zelda en F. Scott Fitzgerald vormden het eerste echte glamourkoppel. In Alabama Song vertelt Gilles Leroy het ongelofelijke verhaal van hun huwelijk dat aan elkaar hing van losbandige uitspattingen, haat, emotionele afhankelijkheid, concurrentiestrijd, literaire diefstal en drugsgebruik – het liefst allemaal voor het oog van de media. Reeds als heel jonge vrouw doet Zelda haar best zichzelf een slechte reputatie te bezorgen.

De buitengewoon aantrekkelijke krullenbol drinkt, rookt, rijdt motor, tilt haar rok te hoog op en wordt uitgerekend verliefd op een yankee, F. Scott Fitzgerald. Hij is vooral geobsedeerd door zijn voornemen de beroemdste schrijver van Amerika te worden. Een jaar later trouwen ze en zo begint een excessief leven tussen New York, de Côte d’Azur en Alabama. Als eersten ter wereld maken ze van het beroemd-zijn een beroep. Hij een echte dandy die met Hemingway optrekt, zij extravert en dikwijls briljant, beiden meestal dronken.

De sterauteur en zijn Southern Belle tonen de wereld ver vóór Marilyn Monroe en Paris Hilton alles waarmee de covers van de boulevardpers bezaaid zijn. Wanneer Zelda na tal van affaires en schandalen voor de zoveelste keer naar een psychiatrische inrichting wordt gebracht, zorgt Fitzgerald dat ze daar geen typemachine krijgt, zodat ze hem niet nog eens met een eigen boek voor gek kan zetten. Leroys roman over de Fitzgeralds neemt ons mee in een wereld van glamour en zelfdestructie. We beginnen te begrijpen waarom begenadigde kunstenaars vaak zoveel moeite hebben goed met hun talenten om te gaan.

   

Plotseling werd onze ingedutte stad overstroomd door duizenden jongemannen, voor het merendeel arme sloebers die waren weggerukt van de boerderij, plantage of marktkraam waar ze werkten; ze kwamen uit al onze zuidelijke staten terwijl hun kersverse officieren, die net de militaire academie achter de rug hadden, afkomstig waren uit het noorden – het gebied van de grote meren en de prairies (sinds de burgeroorlog hadden ze niet meer zo veel yankees in de stad gezien, zei moeder).

Met al hun jeugdigheid en energie stortten de opgewekte strijders zich luidruchtig over ons uit, als zwermen vogels verspreidden ze zich door onze straten, in hun blauwe, grijze of groene uitdossing, sommigen met gouden of zilveren pluimen, versierd met dappere sterren of veelkleurige spelden – maar allen, de vogels uit de lagere en de vogels uit de hogere rangen, secessionisten en abolitionisten, eindelijk verenigd, zo niet verzoend, allen zouden ze weldra vertrekken voor de lange oversteek van de oceaan op weg naar het oude Europa, dat nog niet het land van onze dromen was maar het continent van een onbekende angst, die om te sneuvelen in een buitenlandse oorlog.

Als ze al bang waren, dan lieten ze dat niet blijken. Er waren steeds vaker dansavonden, in de straten, op de vliegvelden rond de stad en in de opleidingskampen. (Dat is bijzonder, ja, iets unieks, niet te verklaren: geen enkele stad zo bescheiden van omvang als Montgomery telde zo veel vliegvelden. Derhalve werd ons kneuterige stadje verkozen tot kweekplaats van jongens die uitgeleverd gingen worden aan de strijd – de Strijd, zeiden ze, de Actie.)

Ik hoor nog het enerverende rumoer dat ze maakten: het trotse kabaal van klikkende hakken, van schreeuwende stemmen en klinkende glazen, alsof twintigduizend jongemannen samen één groot lichaam vormden, een reus met een koortsige pols bij wie je de adrenaline en de onstuitbaar opborrelende levenssappen kon horen kolken. Het leek alsof de dreiging van onheil en de onontkoombaarheid van toekomstige gevaren, onbekend maar dodelijk geweld, de mannen nog lawaaieriger, kinderlijker en merkwaardig euforisch maakten.

Hoe wij, de Southern Belles, door die jongens gezien werden, zou ik niet weten: als een gonzende zwerm bijen misschien, of een volière vol kolibries en opgeschrikte parkieten. De enige reden om op te staan, om te leven, was dat er weer een nieuwe parade in de stad werd verwacht, en voor meisjes die geluk hadden, zoals ik, wier ouders hen niet kort hielden, was er steeds wel weer een volgend bal in de Country Club of in de officiersmess van Camp Sheridan.


Download het fragment als PDF

'Een mooi, gevoelig, elegant verteld en emotioneel geladen portret. Een hommage aan een opmerkelijke vrouw.' - De Morgen

‘Een intrigerend portret van een vrouw die balanceert op de rand van talent, roekeloosheid en waanzin in het kunstenaarsmilieu van the roaring twenties.’ – BOEK Magazine

'Een geweldige roman waarin Zelda een overtuigende stem krijgt. In Alabama Song krijgt Zelda onvoorwaardelijk het woord. Wat een krachtige stem! Ze vertelt haar leven met een vaart en met een vloed van woorden die de lezer meesleurt.' - De Standaard ****

'De kracht van deze roman schuilt er vooral in dat Leroys verhaal op zichzelf staat. Hij maakt zich los van de feiten.' - CuttingEdge.be *****

'Alabama Song, in twee avonden verslonden, is een prachtig boek!' - Boekhandel Van Rossum

'Prachtig hoe Gilles Leroy zich zo kan inleven in dit glamourvolle vrouwenleven in de schaduw van F. Scott Fitzgerald. Hij kreeg er de Prix Goncourt voor, terecht.' - Athenaeum.nl

'In het aangrijpende verhaal van hun gewelddadige liefde, Alabama Song, kijkt Gilles Leroy naar dit glamourkoppel door de ogen van Zelda, een Drama Queen die haar leven armzalig moest eindigen in een psychiatrisch ziekenhuis.' - Dagblad De Limburger

‘Met veel empathie wekt Gilles Leroy deze veelbesproken, flamboyante dame tot leven.’ – Villa d’Arte

'Er staan prachtige zinnen in en prachtige passages.' - Het Parool

'
Leroy manipuleert en doet de lezer in zijn weergave van de geschiedenis geloven. En dat doet hij goed.' - Hanta.nl

'Een prachtig fictief verhaal over historische figuren dat zo indringend wordt verteld dat het evengoed waar had kunnen zijn. Winnaar van de Prix Goncourt 2008. Zeer de moeite waard.' - NBD|Biblion

Bespreking op Iedereenleest.be

Vanuit het perspectief van Zelda krijgt de lezer inkijk in het dramatische leven van het echtpaar Fitzgerald. Alabama Song is verre van een biografie, eerder zijn het herinneringen en sequenties uit het leven van ’s werelds eerste glamourkoppel. Gilles Leroy geeft een krachtige stem aan een getroubleerde, maar intrigerende vrouw die ondanks haar artistieke ambitie eeuwig in de schaduw van haar beroemde echtgenooot bleef.

Bron: IedereenLeest.be

Bespreking op MedischContact.nl

Soms is het leven van een schrijver zo veelkleurig of bijzonder dat een andere schrijver er een roman van maakt. In 2007 verscheen in Frankrijk Alabama Song van Gilles Leroy, waarmee hij de Prix Goncourt won. Dit boek is nu onder dezelfde titel in het Nederlands vertaald.

Bron: MedischContact.nl

Bespreking op Hanta.nl

Alabama song werd bekroond met een Franse literaire prijs, maar de echte bekroning volgt nog: een verfilming. Leonardo DiCaprio (wie anders?) zal Fitzgerald vertolken, Keira Knightley kruipt in de huid van de hoofdpersoon van het boek. Ik kan niet wachten.

Bron: Hanta.nl

Interview op Kanaal Z

Bron: Kanaalz.rnews.be

Bespreking op Athenaeum.nl

Het is 1918 en de oorlog in Europa is net op tijd afgelopen voor Zelda, een meisje dat op haar zeventiende besluit beroemd te worden, omdat ze gaat trouwen met F. Scott Fitzgerald, een jonge soldaat die vastberaden is de beste schrijver van zijn tijd te worden.

Bron: Athenaeum.nl

Recensie op CuttingEdge.be

Dat deze roman ons prikkelt om de klassiekers 'Tender is the night' en 'The great gatsby' van F. Scott Fitzgerald te (her)lezen, is geen echte verrassing te noemen. De goesting om ook en misschien wel bij voorkeur 'Save me the Waltz' te ontdekken, de autobiografische novelle van Zelda Fitzgerald, is dat wel.

Bron: CuttingEdge.be

Recensie op DeStandaard.be

F. Scott Fitzgerald, de schrijver van De grote Gatsby, en zijn vrouw Zelda waren meer personages dan echte mensen. In zijn roman Alabama song werkt Gilles Leroy dat idee consequent uit: hij dient de glamour en de tragiek van het droompaar rauw op.

Bron: Standaard.be

Recensie van Boekhandel Van Rossum

Alabama Song, in twee avonden verslonden, is een prachtig boek!

Bron: BoekhandelvanRossum.nl

Vermelding op NRCBoeken.nl

Leroy beschrijft het huwelijk van F. Scott Fitzgerald en Zelda door de ogen van de steeds delirischere en gekkere Zelda die uiteindelijk in een gesticht terechtkomt. Tussendoor wordt duidelijk dat er toch wel een belangrijk verschil is tussen Zelda F. Scott Fitzgerald en Paris Hilton. Zelda en F. werden beroemd wegens de boeken van F. en niet doordat hij een achterkleinkind van een rijke ondernemer was.

Bron: NRCBoeken.nl

Gilles Leroy wint de Prix Goncourt

De Prix Goncourt, de belangrijkste Franse literatuurprijs, is dit jaar door de tienkoppige jury toegekend aan Gilles Leroy voor zijn twaalfde roman Alabama Song, waarvoor hij zich inspireerde op het leven van Zelda Fitzgerald.

Bron: DePapierenMan.be

bekroond met de Prix Goncourt 2007