BOEKEN

BOEK

Goddelijke kunst

Goddelijke kunst

Navid Kermani

Met een open blik, een open hart en een tomeloze nieuwsgierigheid staat Navid Kermani oog in oog met de grote en ook de minder bekende meesterwerken van de christelijke kunst. Het is een gedurfde onderneming: de oriëntalist, moslim en koranexpert Kermani bekijkt en leest de meest dramatische en overweldigende schilderijen,van Caravaggio tot Botticelli en van Rembrandt tot Gerhard Richter, op een boeiend andere, nieuwe manier.

Kermani kijkt naïef – oftewel: niet vooringenomen door geloofsdogma’s en ingesleten interpretaties – naar bekende schilderijen en ziet het beeld dat kunstenaars zich van het christendom gevormd hebben. Waarom lijkt Maria in Michelangelo’s Pieta bijvoorbeeld veel jonger dan haar net van het kruis gehaalde zoon?

Kermani wijst ons op gedurfde details en onorthodoxe speelsheid van de schilders, constateert overeenkomsten tussen Bijbel en Koran en stelt kritische vragen over het symbool van het kruis.

Goddelijke kunst is een boek dat iedere lezer op een andere manier boeit. Onder Kermani’s blik worden ónze vragen zichtbaar: universele vragen over schoonheid en vergankelijkheid, verraad en trouw, bidden en wensen, weten en geloven, lust en verleiding.

Kermani’s unieke manier van kijken werkt verfrissend en inspirerend. Het is deze nieuwsgierige blik die al een kwart miljoen lezers fascineerde.

Volledig uitgevoerd in fullcolour met 49 afbeeldingen

   

‘Deze beschouwingen over veertig meesterwerken uit de christelijke kunst, gezien door de ogen van een moslim, vormen het meest schitterende boek dat ooit zo lang op een bestsellerlijst heeft gestaan.’ – Der Tagespiegel
 

'Het zal duidelijk zijn dat 'Goddelijke kunst' van Navid Kermani tussen alles wat over de islam in deze tijd wordt geschreven een verademing is. Kermani’s ontspannen humeur en verlichte kijk op het christendom, de kunst en de islam schept alle ruimte om deze religies niet onnodig serieus te nemen, maar de kunst wel.' – Carel Peeters in Vrij Nederland 

'Domweg vasthouden aan oude gebruiken is verkeerd. Uiteindelijk zijn liefde, zachtmoedigheid, verdraagzaamheid – ook ten aanzien van dingen die je niet meteen aanstaan – waar het om draait. Vanuit die houding is dit boek geschreven, een intelligente vorm van liefde. Een die we nodig zullen hebben.' – Marjoleine de Vos in NRC Handelsblad

'Kunst impliceert de kunst van het kijken, en kijken doet Kermani bijzonder goed.' – Streven