AGENDA

AGENDA-ITEM

Drvkkery Talkshow: Rinus Spruit, Poppioniers & Peter Sijnke

08-12-2017

In de Drvkkery Talkshow van vrijdag 8 december ontvangt Klaas Vos auteur en popkenner Tom Steenbergen (schrijver van het boek Poppioniers), Peter Sijnke (stadshistoricus én popmuziekauteur) en auteur Rinus Spruit (o.a. De Rietdekker en Broeder, schrijf toch eens!). De talkshow begint om 15.30 uur in de Brasserie. Kaarten zijn gratis. Reserveer voor de zekerheid een vrijkaartje.

Rinus Spruit

Rinus Spruit (Nieuwdorp, 1946) behaalde een groot succes met zijn debuutroman De rietdekker (Cossee 2009). De Duitse vertaling verscheen onder de titel Der Strom, der uns trägt en ontving ook daar lovende recensies. In het voorjaar van 2011 bracht theatergroep Zeelandia een toneelbewerking op de planken met Bram Kwekkeboom in de hoofdrol. In 2013 verscheen zijn tweede roman Een dag om aan de balk te spijkeren. Dit najaar verscheen zijn derde roman Broeder, schrijf toch eens. Rinus Spruit woont weer in zijn ouderlijk huis in Nieuwdorp, Zeeland. Hij werkt in de tuin, drinkt koffie in de keuken met zijn buurman en zorgt voor de katten. Maar nu zijn ouders er niet meer zijn, komen vragen in hem op, is de nieuwsgierigheid naar het verleden groter dan ooit. Hij haalt dozen met oude brieven, foto's en documenten van de zolder en duikt in de fascinerende geschiedenis van zijn familie.

Tom Steenbergen - Poppioniers

Tom Steenbergen beschrijft in Poppioniers hoe een opstandige muziekgeneratie in de woelige jaren tussen 1964 en 1970 het initiatief nam om concerten en festivals te organiseren die het muzieklandschap in Nederland definitief veranderden: de live-scene was geboren. Een uniek document opgetekend aan de hand van gesprekken met de pioniers van deze generatie.

Tom Steenbergen interviewde onder meer: Berry Visser en Leon Ramakers over het begin van Mojo Concerts, het Holland Popfestival (Kralingen) en Lowlands; Willem de Ridder, de aartsvader van de Amsterdamse hippie scene over het ontstaan van Hitweek, Provadya?, Paradiso en Fantasio. Hij laat Bunk Bessels vertellen over zijn Flight to Lowlands Paradise in Utrecht, terwijl Beatkoning Jacques Senf vertelt over Den Haag Beatstad no. 1 en The Who in de Marathon. Jan Smeets haalt herinneringen op aan De Berchmans Maastricht en het ontstaan van Pinkpop. 

Peter Sijnke

Ook na zijn pensioen wordt Peter Sijnke (1951) nog altijd gezien als dé stadshistoricus van Middelburg. Maar daarnaast schrijft hij ook regelmatig over popmuziek in popmagazines, zoals Platenblad. Sijnke publiceerde de volgende 'popboeken': Nederpophelden. Pioniers van de popmuziek in Nederland (2006), Dragonfly en de jaren zestig. De belevenissen van een popgroep in een roerige tijd (2008), Holland Pop Festival 1970. Drie legendarische dagen in Kralingen (2010) (samen met Marcel Koopman en John Blaak) en Kralingen. Holland Pop Festival 1970 (2013) (samen met Marcel Koopman). Zijn laatste boek is The Motions. Beat van Haagse bodem (2015). Momenteel werkt hij aan een biografie van Frank Zappa.