AGENDA

AGENDA-ITEM

Anna van Suchtelen over 'Versailles aan de Schelde' in Boxtel

Anna van Suchtelen is te gast bij de Protestantse kerk in Boxtel, waar ze haar onlangs verschenen debuut Versailles aan de Schelde zal bespreken. Een literaire avond met hapjes, drankjes en een muzikale omlijsting.

Kaarten 7,50 incl hapje en een drankje
Reserveren? mail naar: arsvivendi@home.nl
Of maak 7.50 euro p.p over naar Ars Vivendi: NL 59 KNAB 0255 785127 tnv JWM Crusio ovv "Schelde'

Over een verdwenen paleis in de Zeeuwse klei.
"Een Versailles in miniatuur in een vergeten uithoek aan de Schelde" schrijft een krantenverslaggever in 1894 over het huis Zorgvliet in het Zeeuwse dorpje Ellewoutsdijk. Bij zijn bezoek aan dit buiten van de baggeraarsfamilie Van Hattum kan hij zijn ogen niet geloven. Binnen telt hij vijftien slaapkamers en ziet hij een wintertuin, een theater met een draaibaar toneel en drie kunstzalen met toonaangevende schilderijen. Buiten stuit hij op een landschapstuin met een hertenkamp, een kassengalerij en een eiland met een volière. En vanuit de uitkijktoren zijn in de wijde omtrek alleen weilanden, de zeedijk en de Westerschelde te zien.

De ondernemende J.C. van Hattum staat aan de basis van het succes van deze familie: hij brengt het bedrijfje van zijn vader binnen één generatie tot grote bloei. Het bedrijf is onder meer betrokken bij de aanleg van het Panamakanaal, de Afsluitdijk en de Zeelandbrug. Het zomerhuis groeit langzaam uit tot een paleis in Moorse stijl.
In deze familiekroniek beschrijft Anna van Suchtelen de geschiedenis van de familie Van Hattum aan de hand van de levens van drie vrouwen, de echtgenotes van de drie generaties baggeraars. Zij brachten hun vakanties door in het landhuis Zorgvliet. Wat houdt het in om lid van deze familie te zijn? En wat betekent het om geworteld te zijn op een bepaalde plek?