NIEUWS

cossee nieuws

Straelener Übersetzerpreis stipendium voor Anne Folkertsma

Gisteren heeft vertaalster Anne Folkertsma het stipendium van de Straelener Übersetzerpreis ontvangen voor haar vertaling van de Duitse roman Blutsbrüder van Ernst Haffner. Haar collega Gerrit Bussink ontving de vertaalprijs voor zijn vertaling van Uwe Timm's roman Vogelweide. In november verschijnt bij Uitgeverij Cossee de biografie van Anne Folkertsma over Hans Fallada. Zij vertaalde twee romans van Hans Fallada en redigeerde de vertalingen van drie romans, waaronder Alleen in Berlijn.

LEES VERDER

GEPLAATST OP 19-06-2015  -  PERMANENTE LINK
De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt wordt verfilmd

De Franse filmproducent Film Talents heeft deze week de filmrechten verworven van de Nederlandse roman De hormoonfabriek van Saskia Goldschmidt. De film zal worden geproduceerd door Jacques Audiard die vorige week op het filmfestival in Cannes de Gouden Palm won voor de door hem geregisseerde film Dheepan. Vertalingen van De hormoonfabriek zijn inmiddels verschenen in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zuid Afrika, en het boek zal ook in Turkije verschijnen. In augustus verschijnt de nieuwe roman van Saskia Goldschmidt, De voddenkoningin.

LEES VERDER

GEPLAATST OP 08-06-2015  -  PERMANENTE LINK
Twee vijf sterren-recensies voor David Grossman

De nieuwe roman van David Grossman, Komt een paard de kroeg binnen, ontving dit weekend maar liefst twee keer vijf sterren: In het NRC Handelsblad schreef Arjen Fortuin: ‘Achter de humor schuilen dubbelhartige verhoudingen. De beklemming die heerst in de zaal wordt door Grossman subliem opgeroepen, waarbij hij handig gebruik maakt van het ongemak van de verteller. Maar Grossman, voor wie ze de Nobelprijs-champagne zo langzamerhand koud mogen zetten, stelt wel meer aan de orde.’

Een dag later gaf Anet Bleich de roman ook vijf sterren in de Volkskrant: ‘Onder alle spot en zelfspot waarop Grinsteins publiek en Grossmans lezers in Komt een paard de kroeg binnen worden getrakteerd, verbergen zich twee thema's: het bevrijdende van het bekijken van dingen vanuit een ander perspectief en de dood die bezworen moet worden. Grossman kan door te schrijven ruwheid, domheid en dood niet overwinnen. Maar hij heeft ons wel weer een schitterende roman geschonken, hilarisch en ontroerend.’

UPDATE: Nóg een vijf sterren-recensie, in de Vlaamse krant De Standaard ditmaal. Maria Vlaar schrijft: 'Zoals Rembrandt het licht schilderde, zoals Glenn Gould de piano liet ademen; zo is Grossman de meester van de ontsnapping, die met ieder boek zijn hoogst persoonlijke, herkenbare handtekening zet. In Komt een paard de kroeg binnen liggen de dood en de extatische bulderlach dicht bij elkaar, als in een danse macabre. En toch is de toon licht en schemert het licht van de troost overal door de flitsende zinnen heen. Grossman is en blijft een optimist, die zelfs in de rokende puinhopen na een oorlog, en door de rouw heen, toekomst ziet: in mededogen, in mildheid en liefde. Dat is wat de rechter in Komt een paard de kroeg binnen ons uiteindelijk te vertellen heeft. Tegen die tijd heeft Grossman al alle registers van het menselijk gevoel bespeeld.'

LEES VERDER

GEPLAATST OP 18-05-2015  -  PERMANENTE LINK
De hemel boven Parijs wordt verfilmd

Auteur Bregje Hofstede en regisseur/scenarist Sara Verweij hebben hun handtekening gezet onder het optiecontract voor de verfilming van Hofstede’s debuutroman De hemel boven Parijs. Het boek verscheen in 2014, ontving lovende recensies, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil en wordt binnenkort ook in Duitsland en Denemarken vertaald en gepubliceerd. Sara Verweij zal het scenario schrijven en de film regisseren. Producent André van Duren en director of photography Luc Brefeld zijn eveneens vanaf het begin bij dit project betrokken.

LEES VERDER

GEPLAATST OP 18-05-2015  -  PERMANENTE LINK
Auteursbezoek David Grossman

De Israëlische auteur David Grossman is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei uitgenodigd om in Zeeland de 5 mei lezing te houden. Rond deze lezing geeft hij interviews aan dagbladen en televisieprogramma’s en bezoekt hij een aantal historische plekken en musea. Op 5 mei zal David Grossman boeken signeren bij Boekhandel ’t Spui te Vlissingen (kijk voor meer informatie op hun website) en op 6 mei vindt de feestelijke presentatie plaats van de nieuwe roman Komt een paard de kroeg binnen in de OBA in Amsterdam (kijk voor meer informatie op hun website).

UPDATE: Lees hier de 5mei lezing die David Grossman in Vlissingen hield. Bekijk hier de uitzending van Buitenhof terug met David Grossman.

GEPLAATST OP 29-04-2015  -  PERMANENTE LINK
Spoedcursus Familiegeschiedenis door Yaël Vinckx

Onlangs verscheen het boek De oorlog van mijn moeder van Yaël Vinckx, waarin zij het verhaal van haar moeder's jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd beschrijft. Yaël deelt haar kennis over het schrijven van familiegeschiedenissen tijdens een spoedcursus. In onze agenda staan de data en locaties van de geplande cursussen.

GEPLAATST OP 22-04-2015  -  PERMANENTE LINK
Een bijna volmaakte vriendschap van Milena Michiko Flašar wint de Euregio Literatuur Prijs 2015

Op 23 april a.s. zal Milena Michiko Flašar in Maastricht de Euregio Literatuurprijs voor Scholieren 2015 in ontvangst nemen voor haar roman Een bijna volmaakte vriendschap. Het werd door scholieren verkozen als beste boek dat in het Duits, Frans en Nederlands is verschenen. Een bijna volmaakte vriendschap werd eerder al genomineerd voor de Dioraphte Jongeren Literatour Prijs 2015 in de categorie vertaalde young-adult boeken.

Lees hier meer informatie over de prijs

GEPLAATST OP 03-04-2015  -  PERMANENTE LINK

BESTEL DE BOEKEN
IN ONZE WEBSHOP

BLIJF OP DE HOOGTE

RSS FEED

Abonneer u op onze rss-feed en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws van Uitgeverij Cossee

blijf op de hoogte

nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste uitgaven en activiteiten van Uitgeverij Cossee?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Onze laatste

TWEETS

Volg ons

COSSEE COMMUNITY

Naast onze nieuwsbrief en rss-feed kunt u ons ook volgen via diverse social netwerk sites.

DEZE MAAND

AANGERADEN DOOR COSSEE

Elke maand tipt Uitgeverij Cossee een boek van een van onze collega-uitgeverijen. Deze
maand is dat: H is for Hawk van Helen MacDonald

Aangeraden door Rechtenmanager Laurens Molegraaf

Het verhaal is zeer eenvoudig. Haar vader overlijdt en om aan de realiteit van het verlies te ontsnappen geeft Helen zichzelf een nieuw doel. Als valkenier gaat ze een havik trainen. Alleen is het doel geen eenvoudig doel en vereist het veel tijd en een persoonlijke verbintenis met het dier. En blijkt het de ideale manier om opnieuw met het leven om te leren gaan.

Het boek is onwaarschijnlijk mooi geschreven. Alle observaties zijn origineel, oprecht en intiem en de auteur toont zichzelf en haar gedachten van alle kanten. We lezen waarom zij zo geobsedeerd is geraakt door havikken, hoe ze aan haar jonge havik Mabel komt en hoe de trainingen verlopen.

Tegelijk vertelt ze over oude boeken van valkeniers die voor haar een dagboek van het temmen van een havik hebben bijgehouden. Vooral T.H. White’s The Goshawk krijgt veel aandacht. Helen vertelt enthousiast over White’s desastreuze pogingen, zo’n 65 jaar geleden, en over diens psychologische strijd om door het temmen van een havik met zichzelf in het reine te komen.

Door het intense proces en het openhartige verslag daarvan kan je – ook als roofvogelleek – niet anders dan in de ban raken van Helen’s proces met haar havik Mabel. Ze zijn af en toe één. En de auteur schrijft zo open en oprecht dat de lezer en het boek af en toe ook één worden. Een Nederlandse vertaling zal de komende maanden bij De Bezige Bij verschijnen.

HOMEPAGE | VORIGE PAGINA | TOP